West Hampstead, London

This family home artfully combines the old and the new through a contemporary extension and full interior and exterior refurbishment. Walters & Cohen Architects were commissioned to undertake the concept and detailed design together with Karen van Creveld who was responsible for the lighting design, specification of high spec fixtures and finishes throughout and management of the project on site. The structural design was undertaken by Martin Redston Ltd, Grovemore Construction Ltd were the main contractors, structural glazing was provided by Cantifix and Jack Trench Ltd designed the bespoke, simple yet striking kitchen, located in the centre of the ground floor space.

The remodelling of the upper two floors provides a study, two en-suite bedrooms, guest toilet and an en-suite master bedroom. Specific original features including the decorative Victorian staircase, unusually large front door, ceiling mouldings and period glazing in the reception room have been deliberately retained. These elements provide a subtle counterpart to the spacious, light and streamlined contemporary interiors. The majority of the work was undertaken on the ground floor, opening up the existing layout to provide a generous, open and contemporary kitchen/living space. The existing basement was renovated to include a clean and functional utility and plant room. Due to extensive demolition of load-bearing elements, good coordination with the structural design was essential to the programme and success of the project. A contemporary extension to the rear side of the property incorporates a large rooflight, which together with the extensive glazing throughout, allows for daylight to flood into the interior without compromising the neighbours’ or the clients’ privacy. The overall ambience is bright, clean-lined and contemporary.

The lighting design complements the sharp and minimal architectural approach with cleverly integrated modern lighting and carefully edited decorative elements, providing a warm, relaxed and uplifting atmosphere. A recurring playful yet restrained theme of saturated yellow light appears throughout the property from the unique stained glass panels inserted into the original front door, to the glow from the hand crafted pendant made from glass marbles to the fluorescent installation facing the main entrance at the top of the stairs. The garden is very much an extension of the living space and the lighting within it creates a seamless continuity of space after dark.

Project lighting designer. Karen van Creveld
Architects. Walters & Cohen Architects
Photography. Alan Williams

< Return to Residential